Utomhusfärg

Nu är det säkert läge för många att bli nyblivna villaägare såhär i sommartider, och med nybyggda villor kommer också behovet för nymålning. Det kan bli lite knivigt, så här är några allmänna tips om utomhusfärg för dig som är i behov av att måla din villa.

Att bo i ett hus med en utmärkt och välmålad fasad kan bära långt. Få tycker nog genuint om att måla sina hus, och skulle säkert vilja slippa det. Därför är det viktigt att göra det rätt från första början – om man gör allt korrekt så kan man se fram emot 10-15 år av frihet från måleri av fasader, men gör man det fel kan man räkna med att problem uppstår efter bara några år. Utomhusfärg kan vara känsligt för många trätyper och därför krävs det att man behandlar sin villafasad noggrant.

Det finns många komponenter bakom den ideala nymålningen av ett hus. Rätt utomhusfärg, ljusbehandling, träbehandling, luftning och utrustning.

När du börjar måla med din utomhusfärg, tänk då på att inte utsätta obehandlat trä för onödigt mycket ljus från elementen då solljus bryter ned träet så småningom. Passa på att grundmåla panelbrädorna, och måla första rundan med toppfärg, men tänk som sagt på solljuset.

Var ocks å noga med hur du behandlar ändträet, speciellt då många hus gång efter annan dras med fuktproblem – detta för att ändträet inte behandlas och tätas, så att fukt kan ansamlas. Skaffa en bra utomhusfärg för att fixa problemet, jag rekommenderar bland annat Caparol för detta ändamålet.

Jag skulle också rekommendera systemmålning, detta för att på bästa sätt säkra att färgen sitter i träet och att inga problem uppstår på lång sikt. Systemmålning innefattar grundoljning, samt kompletterande grundfärgs- och toppfärgsmålning.

När du väljer färgprodukter, bland annat utomhusfärg, så tänk på att välja beprövade sådana av etablerade tillverkare.

Också säkerhetsutrustning är essentiellt vid en noga genomförd nymålning. Försök att gå ifrån gamla inrutade mönster med stege – investera i verktyg och penslar som klarar av att nå högre höjder.

I övrigt, tänk på följande moment:

Låt träet torka ut så det blir riktigt torrt när du väl ska måla med din utomhusfärg, var försiktig med att inte ha en alltför ljus kulör, välj helst miljöanpassade utomhusfärger för bästa resultat och var noga med att rensa all form av växtlighet som befinner sig i närheten av fasaden på din villa. Och sist men inte minst – kolla både en och två gånger varje år för att se till att inga onödiga problem uppstår!

14 jul 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)