Textilrengöring

När man genomför en textilrengöring så kan textilierna lätt skadas när man tvättar eller rengör dem. Varje gång textil tvättas så nöts tyget ut en aning eftersom brutna eller lösa fibrer rensas bort. Vissa rengöringsmetoder är värre än andra. Den mest skadliga formen av textilrengöring är torktumlare, oavsett version. Tumlandet skadar och bryter ned fibrer, medan snurrandet krossar dem. 

Om man ska bevara textilier så behöver textilrengöring undvikas eller minimeras i första laget. Det är viktigt att förhindra smuts från att ansamlas snarare än att skapa onödig skada genom att upprepa diverse textilrengöringsmetoder. Inte alla textilier var ursprungligen menade till att vara tvättbara. Underkläder var exempelvis ofta använda för att skydda dyra ytterplagg från smuts och kroppsfläckar. Dessa underkläder var skapade för att motstå tvättning, till skillnad från värdefulla ytterplagg gjorda av silkes- och sammetstyg.

Våtrengöring eller -tvätt vid textilrengöring av äldre textilier

Den vanligaste metoden för att tvätta alldagliga textilier är att använda vatten och rengöringsmedel. Det är lätt att tänka att äldre textilier kan klara av moderna metoder som ovan nämnda torktumlare och dylikt, men så är inte fallet. Våtrengöring kan göra stor skada till dem och är således inte en föredragen metod av textilrengöring gällande äldre textilier. Vatten kan nämligen orsaka att bomull och linne krymper, speciellt i kombination med värme. Krympningen minskar inte bara längden på garnet, utan också vävnaden i tyget, vilket skapar tryck och förvrängning. I samma anda kan ull krympa eller ohjälpligt hoptovad, medan färgen i en textilie kan ”läcka” och spridas till övriga sidor av samma eller övriga textilier.

Textilier är betydligt svagare när de är våta och är därmed mycket enklare att skada eller riva upp. I vissa fall är det så enkelt som att lätt peta på våta, äldre textilier för att tyget ska spricka. Många av dessa äldre textilier krymper och förvrängs dessutom när de torkar. Med tanke på alla dessa farhågor så bör våtrengöring av äldre textilier överlåtas till en expert inom just denna form av textilrengöring.

Vattenskador vid textilrengöring

Försök att begränsa skadan genom att torka textilien så fort som möjligt. Sug upp överflödigt vatten med vita handdukar eller hushållspapper för att absorbera så mycket fukt som möjligt, och repetera processen med rena handdukar eller papper tills all fukt är borta. Textilier är mycket svagare och mycket känsligare när de är våta, så behandla dem ömt. Undvik impulsen att vränga ut vatten ur textilien, eller trycka åt textilien hårt vid uppsugningen.

Nästa steg är att cirkulera kall luft runt textilien för att torka den. Målet är att ha ett lugnt, stadigt flöde av kall luft runtom tyget. Bordsfläktar är bra för detta ändamålet, men borde inte riktas direkt mot textilien. Det är möjligt att använda en hårtork, men den måste blåsa ut kall luft, eftersom varm luft lätt kan orsaka krympning och orsaka att färgen rinner av.

Skadan som kan åsamkas genom att använda fel textilrengöringsmetod kan vara bestående, så tänk på det. Sök råd innan textilrengöringen istället för efter eller under behandlingen.

10 maj 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)